OK
X
ZAHAR(O)-, ZAHARI-
Parte de vorbire:
prefix
Etimologie: (fr. sacchar/o/-. sacchari-, cf. lat. saccharum, gr. sakkharon)
1.
„zahăr”.
zaharat
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. saccharate)
1.
sare
a
acidului
zaharic.
zaharază
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. saccharase)
1.
enzimă
din
sucul
intestinal
care
descompune
zaharoza
în
fructoză
și
glucoză;
invertază,
sucrază.
ZAHARI-
Parte de vorbire:
prefix
Etimologie: (lat. saccharum „zahăr”)
1.
„zahăr”.
zaharic
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. saccharique)
1.
acid
~
=
acid-alcool
prin
oxidarea
zaharozei.
zaharicos, -oasă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (zaharica + -cos)
1.
care
este
dulceag.
afinare
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (afina)
1.
acțiunea
de
a
afina;
afinaj.
2.
operație
de
purificare
a
zahărului
brut,
care
precedă
decolorarea
și
rafinarea.
aldoză
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. aldose)
1.
(chimie)
monozaharidă
având
în
moleculă
gruparea
carbonil
caracteristică
aldehidelor;
oză
cu
funcție
de
aldehidă.
amidon
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amidon)
1.
polizaharidă
naturală,
substanță
de
rezervă
în
plante,
sub
formă
de
granule.
amilobacter
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amylobacter)
1.
bacterie
anaerobă
care
atacă
amidonul,
zahărul
și
celuloza,
producând
acidul
butiric.
amilodextrină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amylodextrine)
1.
polizaharid
obținut
prin
hidroliza
parțială
a
amidonului.
aminozaharuri
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (după fr. amino-sucres)
1.
pl.
derivați
aminați
ai
zaharurilor
din
componența
unor
substanțe
complexe
naturale.