OK
X
blanșare
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (blanşa)
1.
opărire
a
cărnii,
a
legumelor
destinate
preparării
anumitor
conserve.
bombaj
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bombage)
1.
deformare
a
unei
plăci
având
o
suprafață
convexă.
2.
deformare
prin
bombare
a
capacelor
cutiilor
de
conserve
în
urma
alterării
conținutului.
digestor
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. digesteur)
1.
aparat
pentru
separarea
particulelor
solubile
din
unele
substanțe
sub
acțiunea
căldurii.
2.
recipient
în
care
se
opăresc
fructele
și
legumele
pentru
conserve.
flax
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (germ. Flechse)
1.
țesut
conjunctiv
elastic,
din
tendoane,
cartilage
etc.,
la
prepararea
conservelor
de
carne
și
a
mezelurilor.
mumifia
Parte de vorbire:
vb. tr., refl.
Etimologie: (fr. momifier)
1.
a
transforma
un
cadavru
într-o
mumie
prin
diferite
procese
de
îmbălsămare
și
conservare;
a
(se)
mumifica.
2.
(prin
ext.)
a
usca
naturalicește
un
corp
(sau
o
parte
a
corpului)
în
așa
fel
încât
să
se
conserve.
3.
(fig.)
(rar)
a
încremeni,
a
se
opri
la
un
anumit
stadiu
de
dezvoltare.
salicilic
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. salicylique)
1.
acid
~
=
acid
organic
din
fenol,
folosit
în
industria
coloranților,
a
conservelor
alimentare
și
în
medicină
ca
antiseptic.