OK
X
dextrină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. dextrine)
1.
substanță
albă,
produsă
prin
degradarea
parțială
a
amidonului,
folosită
la
fabricarea
unor
cleiuri,
ca
înlocuitor
al
gumei
arabice,
apret
etc.
amilodextrină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amylodextrine)
1.
polizaharid
obținut
prin
hidroliza
parțială
a
amidonului.
amilază
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. amylase)
1.
(biochimie)
enzimă
care
provoacă
hidroliza
amidonului
și
a
glucidelor;
diastază.
2.
~
salivară
=
enzimă
găsită
în
salivă
care
descompune
amidonul
în
maltoză
și
dextrină;
ptialină.
3.
~
pancreatică
=
enzimă
digestivă
secretată
de
glandele
pancreatice,
activă
în
sucul
pancreatic,
cu
funcția
principală
de
a
ajuta
la
digerarea
carbohidraților
din
alimentele
ingerate.
dextrinizare
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (după engl. dextrinization)
1.
transformare
a
amidonului
în
dextrină.
maltină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. maltine)
1.
praf
amorf,
alb-gălbui,
preparat
din
malț,
pentru
a
transforma
amidonul
în
dextrină
și
maltoză.
pelicanol
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (germ. Pelikanol, n. com.)
1.
pastă
albă
de
lipit,
pe
bază
de
dextrină
și
glucoză.