OK
X
apozimază
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. apozymase)
1.
component
proteic
termolabil
al
zimazei,
enzimă
care
produce
fermentația
alcoolică.
fosfata
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. phosphater)
1.
a
îngrășa
cu
fosfați
terenurile
de
cultură.
2.
a
adăuga
fosfat
de
calciu
în
mustul
de
struguri
pentru
a
activa
fermentația
și
procentul
de
alcool
în
vin.
3.
a
acoperi
piesele
de
oțel
sau
de
fontă
cu
un
strat
protector,
anticorosiv,
de
fosfat
cristalin.
fuzel
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., engl. fusel)
1.
amestec
de
alcooli
superiori,
rezultat
la
fermentația
alcoolică
a
proteinelor
din
cereale
și
din
fructe,
sub
acțiunea
drojdiei
de
bere,
dizolvant
la
fabricarea
substanțelor
aromatice
și
a
parfumurilor.
hidromel
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. hydromel)
1.
băutură
alcoolică
obținută
prin
fermentația
mierii
cu
apă;
mied.
levură
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. levure)
1.
ciupercă
unicelulară
care
produce
fermentația
alcoolului.
mistelă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. mistelle)
1.
must
de
struguri
alcoolizat,
pentru
a-i
opri
fermentația.