OK
X
ansilaj
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. ensilage)
1.
conservare
prin
murare
a
nutrețurilor
verzi.
2.
conservarea
în
silozuri
a
produselor
vegetale
sau
agricole.
botulinic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. botulinique)
1.
referitor
la
botulism.
2.
bacil
~
=
bacil
care
se
găsește
în
carnea
sau
fructele
conservate
și
în
nutrețul
însilozat.
brichetă 1
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. briquette)
1.
produs
obținut
prin
presarea
unui
material
granular
(cărbune,
minereu),
pește
înghețat
etc.
2.
produs
furajer
prin
comprimarea
în
mașini
speciale
a
mai
multor
nutrețuri
tocate
și
amestecate.
concentrat 2, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (concentra)
1.
care
are
concentrație
mare.
2.
furaje
~e
=
nutrețuri
de
origine
vegetală
sau
animală
cu
valoare
nutritivă
ridicată.
3.
(despre
stil)
concis.
conveier
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (din fr. convoyeur, rus. konveier; engl. conveyer)
1.
transportor
cu
unul
sau
mai
multe
elemente
flexibile
de
tracțiune;
bandă
rulantă.
2.
~
verde
=
sistem
de
organizare
a
bazei
furajere
prin
care
se
asigură
producerea
nutrețurilor
verzi
în
mod
continuu.
3.
(var.)
conveior.
detoxificație
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. détoxication)
1.
ansamblu
de
procese
biologice
prin
care
un
organism
neutralizează
și
elimină
produsele
toxice
rezultate
din
diversele
metabolisme.
2.
neutralizare
și
înlăturare
a
substanțelor
toxice
din
nutrețuri
și
alimente.