OK
X
mola 2
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. môle)
1.
„peștele
lună”,
lung
până
la
2
m
și
greu
până
la
1000
kg,
din
mările
Europei
occidentale.
papiotă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. papillote)
1.
sul
de
hârtie
pe
care
se
răsucește
părul
pentru
a-l
ondula.
2.
sul
mic
de
hârtie
pe
care
se
înfășoară
ața
de
cusut;
(p.
ext.)
ața
însăși.
3.
hârtie
unsă
cu
grăsime
în
care
se
frige
carnea
sau
peștele.
tranșator
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (după fr. trancheur)
1.
muncitor
care
execută
lucrări
de
tanșare.
2.
lucrător
din
echipa
de
preparare
a
peștelui
de
pe
un
vas
de
pescuit
cu
atribuția
de
a
despica
peștele.
vegetarian, -ă
Parte de vorbire:
I. adj., II. s.m.f.
Etimologie: (fr. végétarien)
1.
I.
referitor
la
vegetarianism;
care
este
un
adept
al
vegetarianismului.
2.
care
mănâncă
plante
și
produse
de
origine
animală,
excluzând
carnea.
3.
(despre
animale)
care
se
hrănește
cu
plante.
4.
(despre
alimente)
constând
din
produse
vegetale
și
animale,
excluzând
carnea
și
peștele.
5.
(despre
un
local
public)
care
servește
mese
inspirate
de
vegetarianism.
6.
II.
cel
care
practică
vegetarianismul;
adept
al
vegetarianismului.
7.
adept
al
regimului
alimentar
care
exclude
carnea,
dar
tolerează
produse
de
origine
animală
(ouă,
lapte,
brânză,
miere
etc.).
vivieră
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. vivier)
1.
compartiment
etanș
pentru
păstrat
și
transportat
peștele
viu.
2.
navă
special
amenajată
în
acest
scop.
navă-uzină
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (navă + uzină, cf. fr. navire-usine)
1.
(marină)
navă
special
amenajată
care
are
posibilitatea
de
a
prelucra
produsele
pescuitului
său
pe
mare,
de
a
prepara
peștele.