OK
X
malț
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (germ. Malz)
1.
produs
din
boabe
de
orz
încolțite,
uscate
și
măcinate,
folosit
la
fabricarea
berii
și
a
spirtului
sau,
prăjit,
la
prepararea
unui
surogat
de
cafea.
diamalț
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. diamalz)
1.
extract
de
malț
uscat,
folosit
la
prepararea
bomboanelor,
în
patiserie
și
în
industria
textilă.
extract de malț
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
extractum
maltosum
2.
FR
extrait
de
malt
3.
EN
extract
of
malt
4.
DE
Malzextrakt
5.
RU
мaльцэкстрaкт
6.
HU
malátakivonat
jumalț
Parte de vorbire:
s.n. (înv., reg.)
Etimologie: (germ. Schmalz)
1.
smalț.
maltază
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. maltase, germ. Maltase)
1.
enzimă
care
transformă
maltoza
în
glucoză.
maltez, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. maltais)
1.
(locuitor)
din
Malta.
2.
(s.
n.)
dialect
vorbit
de
maltezi.
malthusian, -ă
Parte de vorbire:
I. adj., II. s.m.f.
Etimologie: (fr. malthusien)
1.
I.
care
se
referă
la
malthusianism,
doctrină
economică
care
recomandă
restrângerea
producției
și
limitarea
nașterilor;
malthusianist.
2.
II.
adept
al
malthusianismului;
susținător
al
sistemului
lui
Malthus;
malthusianist.
amilază
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. amylase)
1.
(biochimie)
enzimă
care
provoacă
hidroliza
amidonului
și
a
glucidelor;
diastază.
2.
~
salivară
=
enzimă
găsită
în
salivă
care
descompune
amidonul
în
maltoză
și
dextrină;
ptialină.
3.
~
pancreatică
=
enzimă
digestivă
secretată
de
glandele
pancreatice,
activă
în
sucul
pancreatic,
cu
funcția
principală
de
a
ajuta
la
digerarea
carbohidraților
din
alimentele
ingerate.
bizota
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. biseauter)
1.
a
șlefui
oblic
muchiile
la
o
oglindă,
o
piatră
prețioasă,
un
smalț
dentar.
brasaj
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. brassage)
1.
amestecare
a
combustibilului
pulverizat
sau
în
stare
de
vapori
cu
aerul
comburant
înainte
de
introducerea
lui
în
cilindrul
motorului.
2.
amestecare
la
cald
a
făinii
de
malț
cu
apă
caldă
pentru
a
se
obține
mustul
de
bere.
bruceloză
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. brucellose)
1.
boală
infecțioasă
transmisibilă
omului,
prin
alimente,
de
la
unele
animale
domestice,
care
se
manifestă
prin
temperatură
ridicată,
dureri
de
cap
etc.;
febră
de
Malta.
brutaliza
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. brutaliser)
1.
a
trata
cu
brutalitate,
a
maltrata;
a
molesta.
carie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. carie, lat. caries)
1.
boală
a
dinților
prin
măcinare
lentă
și
progresivă
a
smalțului
și
a
dentinei.
2.
supurație
interstițială
a
țesutului
osos.
3.
defect
superficial
al
pieselor
turnate,
sub
forma
unor
canale
cu
margini
neregulate.
4.
degradare
a
lemnului
prin
găurire
și
măcinare
de
către
cari.