OK
X
crisocol
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. chrysocolle)
1.
silicat
de
cupru
hidratat,
piatră
fină
de
culoare
albastră.
endocol
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. endocol)
1.
(anat.)
zona
interioară
a
colului
uterin.
exocol
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. exocol)
1.
(anat.)
zona
exterioară
a
colului
uterin.
glicocol
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. glycocolle)
1.
aminoacid
din
numeroase
proteine;
acid
aminoacetic;
glicină2.
ihtiocol
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. ichtyocolle)
1.
clei
de
pește,
folosit
la
limpezirea
vinurilor.
protocol
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. protocole, germ. Protokoll, lat. protocollum, gr. protokollon)
1.
totalitatea
formelor
și
practicilor
de
ceremonial
care
se
aplică
la
festivități
oficiale
în
relațiile
diplomatice.
2.
serviciu
însărcinat
cu
luarea
măsurilor
privitoare
la
ceremonial.
3.
document
care
consemnează
dezbaterile
purtate
în
cadrul
unui
congres,
al
unei
conferințe
internaționale,
al
unor
tratative.
4.
act
suplimentar
al
unui
tratat
prin
care
se
stabilește
modul
de
aderare
la
un
acord
preexistent.
5.
înțelegere
internațională
încheiată
în
diferite
domenii.
6.
document
în
care
se
consemnează
schimbul
instrumentelor
de
ratificare,
încheierea
unor
tratative.
7.
(inform.)
convenție
hardware
și
software
de
schimb
a
informațiilor
între
două
sisteme.
amandină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amandine)
1.
prăjitură
din
ciocolată
cu
cremă
de
migdale.
aminoacetic
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. amino-acétique)
1.
(chimie)
se
spune
despre
un
radical
chimic
monovalent
cu
doi
atomi
de
carbon,
cuprinzând
o
amină
(-NH2)
și
un
carboxil
(-COOH).
2.
acid
~
=
glicocol.
autoadeziv, -ă
Parte de vorbire:
I. adj., II. s.n.
Etimologie: (fr. auto-adhésif)
1.
I.
care
se
lipește
singur;
autocolant.
2.
II.
bandă
care
se
lipește
fără
a
fi
nevoie
să
fie
umezită;
autocolant.
barot
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. barrot)
1.
semipreparat
din
fondant
sau
ciocolată
și
miezul
fructelor
oleaginoase
(nuci,
alune,
migdale).
baton
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bâton)
1.
bucată
(de
vanilie,
de
ciocolată
etc.)
în
formă
de
bastonaș.
bavareză
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bavaroise)
1.
preparat
culinar
cu
aspect
gelatinos,
din
ciocolată,
rom
etc.,
care
se
servește
rece,
între
brânzeturi
și
fructe.