OK
X
fermentat
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fermenta)
1.
faptul
de
a
fermenta;
fermentare,
fermentație.
2.
ansamblul
fenomenelor
de
descompunere
rezultate
din
acțiunea
fermenților
asupra
anumitor
materii
organice.
fermentat, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fermenta)
1.
care
a
suferit
un
proces
de
fermentare.
2.
(în
special)
descompus,
alterat,
stricat.
fermentație
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
fermentatio
2.
FR
fermentation
3.
EN
fermentation
4.
DE
Fermentation;
Gärung
5.
RU
ферментaция;
брожение
6.
HU
erjedés
fermentație
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. fermentation, lat. fermentatio)
1.
proces
biochimic
de
transformare
a
materiei
organice
în
noi
substanțe,
sub
influența
fermenților.
2.
substanță
fermentată.
fermentativ, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. fermentatif)
1.
care
poate
fermenta
sau
produce
o
fermentație.
fermentator
Parte de vorbire:
s.m.
Etimologie: (fermenta + -[ă]tor)
1.
persoană
care
lucrează
în
stațiunile
de
fermentare.
fermentator, -oare
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (cf. fr. fermenteur)
1.
(biol.)
aparat
care
permite
cultura
microorganismelor
(drojdii,
bacterii,
ciuperci
microscopice,
alge,
celule
animale
și
vegetale).
2.
(în
particular)
cuvă
care
permite
fermentarea
berii.
acetic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. acétique)
1.
de
natura
oțetului.
2.
acid
~
=
acid
organic
rezultat
din
oxidarea
alcoolului
etilic;
acid
etanoic;
fermentație
~ă
=
fermentație
care
transformă
alcoolul
în
acid
acetic.
antizimic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. antizymique)
1.
(substanță)
care
împiedică
fermentațiile;
antizimotic.
apozimază
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. apozymase)
1.
component
proteic
termolabil
al
zimazei,
enzimă
care
produce
fermentația
alcoolică.
bioxid
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bioxyde)
1.
compus
chimic
în
a
cărui
moleculă
intră
doi
atomi
de
oxigen
pentru
fiecare
atom
al
celuilalt
element;
dioxid.
2.
~
de
carbon
=
gaz
incolor
în
natură
sau
care
se
formează
în
procesele
de
oxidare
a
substanțelor
organice,
de
fermentație
etc.
cantal
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. cantal)
1.
brânză
de
rețetă
franțuzească,
fermentată,
cu
pastă
dură.
chester
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. chester)
1.
brânză
fermentată
ca
o
pastă
tare,
din
Anglia.