OK
X
antitotalitar, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. antitotalitaire)
1.
(politică)
care
se
opune
totalitarismului,
regimurilor
totalitare;
antitotalitarist.
dietoterapie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. diétothérapie)
1.
folosirea
terapeutică
a
regimurilor
alimentare.
fagoterapie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. phagothérapie)
1.
folosire
terapeutică
a
regimurilor
alimentare.
2.
tratament
al
unor
boli
microbiene
cu
ajutorul
bacteriofagilor
specifici.
francmasonerie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. franc-maşonnerie)
1.
asociație
internațională
secretă
de
persoane
unite
printr-un
ideal
de
fraternitate
și
solidaritate
și
care
practică
unele
ritualuri
oculte,
implicată
în
mișcări
de
schimbare
a
regimurilor
politice
din
multe
țări;
masonerie.
serviciu
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. service, lat. servitium)
1.
acțiunea,
faptul
de
a
servi;
muncă
prestată
în
folosul
sau
în
interesul
cuiva.
2.
slujbă,
post,
funcție.
3.
a
fi
(sau
a
se
pune)
în
~l
cuiva
(sau
a
ceva)
=
a
se
devota
unei
persoane
sau
unei
idei,
cauze
etc.;
state
de
~
=
listă
a
posturilor,
a
funcțiilor
ocupate
de
un
funcționar,
de
un
militar.
4.
secție
administrativă
a
unei
instituții,
întreprinderi
etc.
5.
(pl.)
sector
al
economiei
în
care
se
desfășoară
o
activitate
utilă,
menită
să
satisfacă
anumite
nevoi
sociale.
6.
~
militar
=
stagiu
militar;
~
comandat
=
misiune
specială
încredințată
cuiva
spre
executare.
7.
ajutor,
sprijin
dat
cuiva.
8.
a
face
un
rău
~
cuiva
=
a
face
cuiva
(fără
voie)
o
neplăcere.
9.
scară
de
~
=
scară
secundară
într-un
imobil.
10.
succesiunea
în
timp
a
regimurilor
de
funcționare
ale
unui
sistem
tehnic
împreună
cu
duratele
lor.
11.
ansamblu
de
instalații
tehnice
care
concurează
la
desfășurarea
în
bune
condiții
a
unei
activități
tehnice,
industriale
sau
publice
principale.
12.
garnitură
de
vase,
de
sticlărie,
de
lenjerie
de
masă.
13.
~
divin
=
slujbă
religioasă.
14.
(sport)
punerea
în
joc
a
mingii.
dietetică
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. diététique)
1.
ramură
a
medicinei
care
se
ocupă
cu
studiul
și
stabilirea
regimurilor
alimentare.
2.
set
de
reguli
de
igienă
alimentară
bazate
pe
studiul
valorilor
calorice
și
nutritive
ale
alimentelor,
făcând
posibilă
stabilirea
dietei
adecvate
pentru
fiecare
persoană.