OK
X
enologie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. oenologie)
1.
știința
care
studiază
tehnologia
producerii
și
conservării
vinurilor.
adenologie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. adénologie)
1.
studiul
științific
al
glandelor.
astenologie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (engl. asthenology)
1.
studiu
științific
al
debilității.
biocenologie
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
biocoenologia
2.
FR
biocénologie
3.
EN
biocoenology
4.
DE
Biozönologie
5.
RU
биоценолоrия
6.
HU
biocönológia
biocenologie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. biocénologie)
1.
ramură
a
ecologiei
care
studiază
biocenozele.
biofenomenologie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. biophénoménologie)
1.
știință
care
studiază
fenomenele
vieții.
biogeocenologie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. biogéocénologie)
1.
ramură
a
biologiei
care
studiază
distribuția
geografică
a
comunităților
vegetale
și
animale.
aromatic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. aromatique, lat. aromaticus)
1.
care
răspândește
aromă,
parfumat.
2.
(despre
plante)
care
conține
diferite
substanțe
mirositoare.
3.
(despre
substanțe
organice,
combinații)
care
are
în
moleculă
unul
sau
mai
multe
nuclee
de
6
atomi
de
carbon,
cu
o
structură
caracteristică.
4.
(chimie)
se
referă
la
seria
de
compuși
foarte
stabili
a
căror
moleculă
conține
unul
sau
mai
multe
nuclee
de
benzen.
5.
plantă
~ă
=
plantă
folosită
în
bucătărie
și
fitoterapie
pentru
aromele
pe
care
le
degajă
și
pentru
uleiurile
esențiale
pe
care
le
conține
și
care
pot
fi
extrase.
6.
(oenologie)
persistență
~ă
intensă
=
durata
exprimată
în
secunde
a
persistenței
aromelor
după
degustare.
7.
miros
~
=
miros
care
decurge
dintr-o
aromă,
un
parfum
sau
un
ulei
parfumat.
deburbaj
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. débourbage)
1.
acțiunea
de
a
deburba;
deburbare.
2.
spălarea
unui
minereu
noroios
de
argila
care
îl
acoperă.
3.
(oenologie)
operația
de
limpezire
a
mustului,
obținut
prin
presare
directă,
înainte
de
fermentație;
faptul
de
a
îndepărta
burba.
enantic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. oenanthique, œnanthique)
1.
referitor
la
vin;
care
aparține
vinului;
de
vin.
2.
(oenologie)
referitor
la
aroma
și
buchetul
vinurilor.
3.
eter
~
=
substanță
uleioasă,
volatilă,
incoloră,
cu
miros
pătrunzător
de
vin,
căreia
anumite
vinuri
își
datorează
buchetul.
4.
(var.)
oenantic.
enolog, -ă
Parte de vorbire:
s.m.f.
Etimologie: (fr. oenologue)
1.
specialist
în
enologie,
știință
care
se
ocupă
cu
tehnologia
producerii
și
conservării
vinurilor.
2.
(var.)
oenolog,
oinolog.
enometru
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. œnomètre)
1.
(oenologie)
aparat
utilizat
pentru
determinarea
conținutului
de
alcool
al
unui
vin;
aparat
folosit
în
enometrie;
alcoolmetru.
fenomenolog, -ă
Parte de vorbire:
s.m.f.
Etimologie: (fr. phénoménologue)
1.
adept
al
fenomenologiei.
2.
filosof
care
adoptă
o
poziție
fenomenologică.
3.
(prin
ext.)
cel
care
își
bazează
raționamentul
pe
experiența
trăită.