OK
X
fain, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (germ. fein)
1.
(fam.)
fin,
foarte
bun.
2.
ales,
minunat.
făinare
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (din făină)
1.
(rar)
presărare
cu
faină.
2.
(rar;
irn)
pudrare.
3.
boală
a
plantelor,
cauzată
de
ciuperci
parazite,
caracterizată
prin
apariția,
pe
suprafața
zonelor
afectate,
a
unui
strat
făinos
de
culoare
alb-cenușie.
4.
boală
a
frunzelor
și
a
ramurilor
tinere,
acestea
obținând
un
aspect
prăfuit.
făinarea (oidiumul) viței de vie
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
Uncinula
necator
2.
FR
oïdium
de
la
vigne;
blanc
de
la
vigne
3.
EN
powdery
mildew
of
vine
4.
DE
Echter
Mehltau
der
Weinrebe;
Oidium
des
Weinstocks;
Äscherich
der
Weinrebe
5.
RU
оидиум
виноrрaдa;
мучнистaя
росa
виноrрaдa
6.
HU
szőlőlisztharmat
făinarea alunului
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
Phyllactinia
guttata
2.
FR
oïdium
du
noisetier;
Blanc
du
noisetier
3.
EN
powdery
mildew
of
hazel
4.
DE
Echter
Mehltau
der
Haseln
5.
RU
мучнистaя
росa
лещины
6.
HU
mogyoró
lisztharmat
făinarea americană a agrișului
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
Podosphaera
mors-uvae
2.
FR
oïdium
americain
du
groseillier
épineux;
blanc
du
groseillier
épineux;
oïdium
brun
du
groseillier
épineux
3.
EN
american
mildew
of
gooseberry
4.
DE
Amerikanischer
Stachelbeermehltau
5.
RU
aмерикaнскaя
мучнистaя
росa
крыжовникa;
сферотекa
крыжовникa
6.
HU
egres
(köszméte)
és
ribiszke
amerikai
lisztharmata
făinarea aninului
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
Microsphaera
penicillata
2.
FR
oïdium
de
l’aulne
3.
EN
powdery
mildewof
alder
4.
DE
Mehltau
der
Erle
5.
RU
мучнистaя
росa
ольхы
6.
HU
égerlisztharmat
ALEURO-
Parte de vorbire:
prefix
Etimologie: (fr. aleuro-, cf. gr. aleuron „făină”)
1.
„făină,
gluten,
aleuronă,
făinos,
glutinos”.
aleurometru
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. aleuromètre)
1.
aparat
pentru
determinarea
cantității
de
gluten
din
făină.
alveograf
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. alvéographe)
1.
aparat
pentru
determinarea
capacității
făinii
de
a
forma
cu
apa
un
aluat
bun;
extensimetru.
2.
aparat
pentru
determinarea
calităților
plastice
ale
făinii;
extensimetru.
beșamel
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)
1.
(artă
culinară)
sos
alb
preparat
cu
unt,
făină,
lapte,
smântână
și
ierburi.
2.
~
gras
=
sos
~
în
care
laptele
este
înlocuit
cu
bulion
alb
și
unde
se
adaugă
uneori
grăsime
și
diverse
legume.
biscuit
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. biscuit)
1.
produs
alimentar
obținut
prin
coacerea
unui
aluat
preparat
din
făină,
ouă
și
zahăr.
2.
faianță
fără
glazură,
arsă
la
o
temperatură
înaltă;
statuetă,
mic
grup
de
faianță
fină
ori
porțelan
fără
glazură.
brasaj
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. brassage)
1.
amestecare
a
combustibilului
pulverizat
sau
în
stare
de
vapori
cu
aerul
comburant
înainte
de
introducerea
lui
în
cilindrul
motorului.
2.
amestecare
la
cald
a
făinii
de
malț
cu
apă
caldă
pentru
a
se
obține
mustul
de
bere.