OK
X
supa
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. souper)
1.
a
lua
masa
de
seară
(după
un
spectacol).
supă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. soupe)
1.
fiertură
de
legume
sau
de
carne.
2.
(fam.;
la
pictorii
romantici)
vernis
galben
aplicat
peste
o
pictură
pentru
a-i
da
acea
patină
aurie
evocatoare
a
timpului
trecut.
supă-cremă
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (supă + cremă)
1.
supă
preparată
folosind
smântână,
lapte
sau
alte
produse
lactate
ca
ingrediente
cheie,
care
îi
dă
aspectul
sau
consistența
unei
creme.
supapă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. soupape)
1.
organ
de
întrerupere
sau
de
restabilire
a
circuitului
unui
fluid
care
trece
printr-un
orificiu.
2.
(fig.)
mijloc
de
a
scăpa
de
ceva
supărător.
supărare
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (v. supăra)
1.
neplăcere,
necaz,
suferință;
neajuns,
nevoie,
lipsă.
2.
povară,
piedică.
3.
deranj,
stricăciune,
pagubă.
4.
întristare,
mâhnire,
amărăciune.
5.
mânie,
iritare,
furie.
6.
fără
(sau
să
nu
fie
cu)
~
=
se
spune
când
vrem
ca
cineva
să
nu
se
supere
pentru
faptul
că
ne
adresăm
sau
îl
întrebăm
ceva.
supăros, -oasă
Parte de vorbire:
adj. (reg.)
Etimologie: (supăra + -os)
1.
(și
s.m.f.)
(om)
care
nu
știe
de
glumă
și
se
supără
(extrem
de)
repede
și
(foarte)
des;
supărăcios.
2.
stăpânit
de
invidie;
invidios.
3.
care
a
suferit
o
mare
neplăcere,
lăsându-se
pradă
durerii,
tristeții;
supărat.
acerofobie
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (engl. acerophobia)
1.
I.
teamă
patologică
de
a
părea
dur,
ironic,
de
a
supăra.
2.
II.
frica
irațională
de
acru
sau
de
lucruri
acre.
ambeta
Parte de vorbire:
vb. tr., refl. (învechit)
Etimologie: (fr. embêter)
1.
a
cauza
dezagrement;
a
enerva,
a
importuna
pe
cineva;
a
supăra,
a
deranja.
2.
a
resimți
plictiseală,
a
fi
plictisit;
a
(se)
plictisi.
bizar, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. bizarre)
1.
(și
adv.)
ciudat,
straniu,
extravagant;
supărător.
bulion
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bouillon)
1.
supă
de
carne
fiartă
fără
zarzavaturi.
2.
lichid
obținut
prin
fierberea
cărnii
și
ca
mediu
de
cultură
pentru
microorganisme.
3.
pastă,
zeamă
de
roșii
fierte.
cremă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. crème)
1.
preparat
culinar
dulce
din
lapte,
ouă
și
zahăr,
la
care
se
adaugă
cafea,
vanilie
etc.
2.
supă
având
la
bază
un
piure
de
legume
legat
cu
un
sos
alb,
sau
numai
amestecat
cu
smântână
și
gălbenuș
de
ou.
3.
lichior
siropos.
4.
produs
cosmetic
folosit
la
îngrijirea
pielii;
pomadă.
5.
~
de
ghete
=
preparat
pentru
ungerea
și
lustruirea
încălțămintei
de
piele.
6.
(fig.)
ceea
ce
este
bun,
de
frunte,
foarte
folositor.
cruton
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. croûton)
1.
mică
bucată
de
pâine
rumenită
în
cuptor
sau
prăjită
în
grăsime,
care
se
servește
în
supă.